HomeDatabankenMaten en gewichten

De oude Nederlandse maten en gewichten

beginletter plaats: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Y | Z |

provincie: Groningen | Friesland | Drente | Overijssel | Gelderland | Utrecht | Noord-Holland | Zuid-Holland | Zeeland | Noord-Brabant | Limburg | Flevoland | onbekend |

type: botergewicht | botermaat | droge waar | garenmaat | gewicht | graanmaat | inhoudsmaat | lengtemaat | natte waar | oliemaat | ruimtemaat | turfmaat | veenmaat | vlaktemaat | zoutmaat |


natte waar: aam

's-Hertogenbosch (Noord-Brabant)

1 aam = 100 kan aam 155,2 l

Amsterdam (Noord-Holland)

wijn, jenever, azijn; 1 aam = 4 anker aam 153,6 l
rijnwijn; 1 aam = 21 viertel aam 155,4 l

Appingedam (Fivelingo, Groningen)

1 aam = 3 sester aam 155 l toegevoegd RJH: uitgaande van 1 aam = 155 liter

Arnhem (Gelderland)

1 aam = 100 kan aam

Beek en Donk (Meijerij van 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant)

azijn en olie: 1 aam = 80 kan aam
wijn, bier en gedestilleerd: 1 aam = 100 kan aam

Breda (+ Baronie van Breda) (Stad en Lande van Breda, Noord-Brabant)

wijn, anno 1587 aam 148,1 l

Bredevoort (Ambt) (Achterhoek, Gelderland)

overige natte waar (niet wijn, gedestilleerd); 1 aam = 112 kan aam

Coevorden (Coevorden, Drente)

aam 155 l

Culemborg (Betuwe, Gelderland)

1 aam = 4 anker; 1 aam = 21 viertel aam 155 l

Didam (District) (Gelderland)

1 aam = 112 kan aam

Doesburg (Gelderland)

1 aam = 88 kan aam

Doetinchem (+ Ambt) (Achterhoek, Gelderland)

1 aam = 88 kan aam

Dordrecht (Zuid-Holland)

1 aam = 10 schreef aam 200 l

Etten (Achterhoek, Gelderland)

1 aam = 112 kan aam

Gemert (Noord-Brabant)

1 aam = 100 kan; maat van 's-Hertogenbosch aam 155 l Nipper, p. 232

Gendringen (Achterhoek, Gelderland)

(oude Emmerichse maat) aam

Groningen (Groningen)

wijn en brandewijn (in 1731); 1 aam = 110 kroes aam 155,1 l Meten en wegen in Groningen (p. 49)

Leeuwarden (Leeuwarderadeel, Friesland)

wijn; 1 aam = 4 anker aam 155 l Meten & Wegen in Friesland, p. 173: 152 - 158 l.

Lieshout (Meijerij van 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant)

aam 155 l

Nijmegen (Gelderland)

wijn, gedestilleerd; 1 aam = 4 anker aam 150 l
16e eeuwse opgave aam 143,3 l

Oldenzaal (Twente, Overijssel)

1 aam = 84 kan aam 145 l

Rotterdam (Schieland, Zuid-Holland)

wijn, gedestilleerd; 1 aam = 4 anker aam 153,6 l

Silvolde (Achterhoek, Gelderland)

azijn, bier, olie; 1 aam = 112 kan aam
jenever; 1 aam = 88 kan aam

Utrecht (Utrecht)

voor wijn ook; 1 aam = 40 taak of 100 kan aam 170 l Nipper, p. 169
bier, 1 aam = 10,5 urna / 1 aam = 114 stoop; kapittel Oud-Munster aam 137,5 l Nipper, p. 169
bier, 1 aam = 10 urna; overige kapittels aam 131 l Nipper, p. 169