HomeDatabankenMaten en gewichten

De oude Nederlandse maten en gewichten

beginletter plaats: A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Y | Z |

provincie: Groningen | Friesland | Drente | Overijssel | Gelderland | Utrecht | Noord-Holland | Zuid-Holland | Zeeland | Noord-Brabant | Limburg | Flevoland | onbekend |

type: botergewicht | botermaat | droge waar | garenmaat | gewicht | graanmaat | inhoudsmaat | lengtemaat | natte waar | oliemaat | ruimtemaat | turfmaat | veenmaat | vlaktemaat | zoutmaat |


natte waar: vat

's-Hertogenbosch (Noord-Brabant)

bier; 1 vat = 52 kan vat 80,6 l

Amsterdam (Noord-Holland)

melk; 1 vat = 16 mengel vat 29 l

Eindhoven (Meijerij van 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant)

het vat wordt in 16, de kan in 32 delen verdeeld vat

Heusden (Noord-Brabant)

bier; 1 vat = 2 kinnetje vat 128 l

Hilvarenbeek (Kempen, Noord-Brabant)

1 vat = 12 kan vat

Leeuwarden (Leeuwarderadeel, Friesland)

/ 1 vat = 4 oxhoofd vat 924 l Meten en wegen in Friesland, p. 173

Leiden (Rijnland, Zuid-Holland)

bier, groothandel, Dordrecht vat 155,2 l Nipper, p. 309 / Nipper (1993) bijlage 12

Nijmegen (Gelderland)

wijn, gedestilleerd; uitgangspunt is: 1 aam = 150 l; 1 vat = 4 okshoofd vat 900 l

Utrecht (provincie) (Utrecht)

bier; 1 vat = 2 halfvat vat 149,6 l Nipper, p. 170

Westkerke (Tholen, Zeeland)

melkmaat: vat is Tholens vat